MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Απατεώνες εξαπατούν με πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια ΙΧ - Πώς δρουν

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην αστυνομία, αλλά και στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως, η ραγδαία αύξηση κυκλωμάτων που εξαπατούν πολίτες με οικονομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων.
Οι απατεώνες εμφανίζονται ως ασφαλιστικοί πράκτορες μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και διαφημίζουν στο διαδίκτυο φθηνά συμβόλαια, με στόχο κυρίως μη ευκατάστατους πολίτες με ανασφάλιστα οχήματα.

Η μέθοδος
Αρχικά, μέσω της ψηφιοποίησης ενός έγκυρου συμβολαίου, προχωρούν στην αντικατάσταση των αρχικών στοιχείων με άλλα (μετατροπή αριθμού κυκλοφορίας, στοιχείων ταυτότητας, περίοδο ασφάλισης κ.α.) και στη συνέχεια εκτυπώνουν το επεξεργασμένο συμβόλαιο και εισπράττουν τα χρήματα από τον ανυποψίαστο πελάτη, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να παραδίδουν αποδείξεις είσπραξης χρημάτων.
Σε περιπτώσεις εμπλοκής του οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, προσπαθούν να αποτρέψουν την αστυνομική συνδρομή και προτρέπουν τους πελάτες τους, να προχωρήσουν σε ιδιωτική διευθέτηση της προκληθείσας ζημίας. Αποτέλεσμα αυτής της παραβατικής δραστηριότητας είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες αφενός μεν να ζημιώνονται οικονομικά, αφετέρου δε να κινδυνεύουν με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που σχετίζονται με την χρήση πλαστού ασφαλιστήριου συμβολαίου του οχήματος τους.
Μέτρα προφύλαξης
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προτρέπουν τους πολίτες να ζητούν πάντοτε την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων και να παρατηρούν σχολαστικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για τυχόν ενδείξεις παραποίησης. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών (δείτε εδώ) , που η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τον καθένα, χωρίς κάποιου είδους εξουσιοδότηση, όπου μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του συμβολαίου, με την καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Τέλος, μπορούν να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά απευθείας με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες και να ζητούν την επαλήθευση της εγκυρότητας του συμβολαίου τους.

thestival.gr