MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Πολυνομοσχέδιο: «Βόμβα» για όσους βγουν στη σύνταξη πριν τα 67 – Tι προβλέπει για ενοποίηση επικουρικών ταμείων αλλά & για αύξηση εισφορών

«Βόμβα» για όσους βγουν στη σύνταξη από 30.6 περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Συγκεκριμένα όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 (παρ. 29 ) του νομοσχεδίου:
polyns__aftodioikisi

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι βγουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό ταμείο που ανήκουν, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό ισχύει και για όσους είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης πριν τις 30/6, θα λαμβάνουν μέχρι το 67 έτη μόνο το μέρος που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και το τμήμα που εγγυάται το κράτος θα δίνεται μετά τα 67. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων πριν από τα 67 έτη. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν κάτω από 5.000 ένσημα με τη νέα ρύθμιση είναι θα σύνταξη από 300 έως 350 ευρώ από 486 σήμερα καθώς το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί τις εισφορές τους, ενώ το προνοιακό ύψους ύψους 186 ευρώ που καταβάλλεται από το κράτος θα τους δοθεί στο 68ο έτος της ηλικίας τους.

Πρόωρες συντάξεις
Να σημειωθεί στο αρχικό σχέδιο υπήρχαν διατάξεις που όριζαν ως γενικό όριο, από την 1/1/2023 και μετά, τα 67 έτη, ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης και τα 62 για τη λήψη μειωμένης, στο νέο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους και μόλις συμπληρώσουν τα 67, θα λάβουν και το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Δεν αποκλείεται βέβαια, οι διατάξεις για τις πρόωρες να κατατεθούν είτε ως τροπολογία αργότερα, είτε στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει έως τις 22 Ιουλίου, καθώς απαιτείται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Κατά τα άλλα στο πολυνομοσχέδιο (επίσης άρθρο 2) προβλέπεται ότι:
polyns_asfal_aftodioikisi
 ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 
ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ