MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ελεύθεροι οι τέσσερις φρουροί της Β. Σταμάτη

Ελεύθεροι αφέθηκαν από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που εκτελούσαν σε βάρδιες τη φύλαξη της Βίκης Σταμάτη.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον εισαγγελέα Εφετών Γρ. Πεπόνη που χειρίζεται την έρευνα για την απόδραση της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, μετά από συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ις. Ντογιάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς συμφώνησαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου σε βάρος των τεσσάρων υπαλλήλων από τη στιγμή που διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση για το ίδιο ζήτημα. Ετσι οι υπάλληλοι αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν σε αυτοψία των χώρων του ΨΝΑ Δρομοκαϊτειου προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο η καταδικασθείσα σε πολυετή ποινή κάθειρξης κατάφερε να διαφύγει.

H Βίκυ Σταμάτη απέδρασε απο το Δρομοκαΐτειο, στο οποίο νοσηλευόταν απο τον Νοέμβριου του 2013, τα ξημερώματα της Πέμπτης, μία μέρα μετά την απόρριψη της 5ης αίτησης αποφυλάκισής της απο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", το λουκέτο βρέθηκε ξεκλείδωτο και χωρίς ίχνη παραβίασης στην εξωτερική πλευρά της μπαλκονόπορτας, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κα. Σταμάτη είναι πιθανόν να είχε συνεργό στην απόδρασή της.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετων, Ισίδωρος Ντογιακος, μετά απο εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, διέταξε εισαγγελική έρευνα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και τη διακρίβωση των συνθηκών της απόδρασης. Παράλληλα διατάχθηκε και κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα απο το υπουργείο Δικαιοσύνης για τυχόν ευθύνες των φρουρών που είχαν την ευθύνη της φύλαξης της Βίκυς Σταμάτη.

Σχετική ανακοίνωση για την απόδραση εξέδωσε και το υπουργείο Δικαιοσύνης όπου μεταξύ αλλων εξαγγέλλεται οτι στο εξής θα επιτρέπει και η νοσηλεία κρατουμένων γυναικών στο νοσοκομείο των φυλακών κάτι που ως σήμερα δεν γίνεται, ενώ σημειώνεται οτι "κάθε απόδραση συνιστά αστοχία".
Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που συνελήφθησαν αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, είναι αυτοί που εκτελούσαν τις δύο από τις τρεις βάρδιες φύλαξης της κρατούμενης. Οι φύλακες βρίσκονταν έξω απο το δωμάτιό της, το οποίο δεν είχε άλλη ασφάλεια εκτός απο το λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", το κλειδί του λουκέτο δεν ήταν στα χέρια των φρουρών αλλά στην διάθεση της Διοίκησης του ψυχιατρείου.
Η απόδραση διαπιστώθηκε στις 06:45 της Πέμπτης, κατά την αλλαγή της βάρδιας των φρουρών. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η κα. Σταμάτη απέδρασε στο διάστημα μεταξύ 01:00 και 05:00 τα ξημερώματα απο τη μπαλκονόπορτα του δωματίου της. Αγνωστο παραμένει το πώς κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των φρουρών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, απέδρασε παίρνοντας μαζί της όλα τα πράγματά της.