MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ-ΣΕΡΡΩΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ



ΑΔΕΔΥ

 


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ              ΣΕΡΡΩΝ
ΑΓ ΣΟΦΙΑΣ 9 - 62124 Σέρρες

Πρόεδρος: Στεφάνου Πασχάλης
ΚΙΝ. 6977342535
email:ntadedyserron@gmail.com
                 Προς:   1) Boυλευτές Ν. Σερρών
                   2) Μ.Μ.Ε







Θέμα: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ                           ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ


Αξιότιμοι Κύριοι βουλευτές,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας τόσο για την «μνημονιακή» πολιτική που με πρωτοφανή ζήλο ακολουθεί η  διμερής Κυβέρνηση όσο και για την πρόθεση της να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και παρά τις αρχικές δεσμεύσεις των κομμάτων, που την απαρτίζουν, ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» προκύπτει το απαράδεκτο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ο Ν. Σερρών αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια από τους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας που βρίσκονται σε παραμεθόρια περιοχή.
Στα κριτήρια που θα έπρεπε να προσμετρηθούν προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως «Παραμεθόρια και Απομακρυσμένη», πέρα από το στοιχείο της απόστασης από τα χερσαία σύνορα και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, είναι και άλλα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η πραγματική δυνατότητα πρόσβασης από και προς αυτή, η δυνατότητα επικοινωνίας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και σε τελική ανάλυση η σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου πραγματική ανάγκη ενίσχυσης και παροχής κινήτρων, με σκοπό τόσο την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, την προσέλκυση ενδιαφέροντος προκειμένου (δημόσιοι) κυρίως υπάλληλοι να εγκατασταθούν σε έναν νομό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να στελεχώσουν επαρκώς, επαξίως και αποτελεσματικώς την δημόσια διοίκηση της περιοχής.
Με δεδομένη όχι μόνο την ακριτική θέση του Ν Σερρών, ο Νομός είναι   από τους φτωχότερους νομούς της Ελλάδας, όπως προκύπτει από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά και τις ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και τη γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση του νομού μας που πλήττεται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, θεωρούμε ένα επίδομα σαν κι αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά θα πρέπει και να αυξηθεί, αν πραγματικά δε θέλει να δει τα συνοριακά της μέρη να αδειάζουν από δημοσίους υπαλλήλους.
Η κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίων, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο δικαιότερης μισθολογικής πολιτικής, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και θα επιφέρει άμεσα αρνητικότατες συνέπειες και στην τοπική αγορά.
Ταυτόχρονα με την αποστέρηση, έστω και του  μικρού αυτού ποσού το οποίο μετά από πολλούς αγώνες άρχισε να καταβάλλεται από το 2009 επέρχεται και μια επιπλέον ουσιαστική απαξίωση, καθώς με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως παραμεθόριας, πλέον παύει η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις, η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων,  γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στην περιοχή είτε να επιστρέψει σ’ αυτή.
Τέλος η εξαίρεση του Νομού Σερρών από την καταβολή του επιδόματος θα δημιουργήσει φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των υπαλλήλων που υπηρετούν σε νομούς με ανάλογα χαρακτηριστικά.
Η κατάργηση του λοιπόν αποτελεί και αιτία πολέμου με όσους θα ψηφίσουν σε αυτή, γιατί θα σημαίνει ότι η κρατική πολιτική δε λογαριάζει τις ιδιαιτερότητες των συνόρων αυτής της χώρας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Σερρών και τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη αυτού, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση των διοικήσεων και των εκπροσώπων μας, σας μεταφέρουμε την πλήρη αντίθεση μας στην επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου και σας καλούμε την ύστατη αυτή ώρα να μην συναινέσετε με την ψήφο σας στην περικοπή του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών.

Για την Ε.Γ του Ν.Τ  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 

Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γραμματέας


Στεφάνου Πασχάλης                                                              Ιωάννα Κερέζη