MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Σκυλιά που μυρίζουν και εντοπίζουν κινητά στις φυλακές

Πριν από δυο χρόνια, ένα βελγικό Μαλινουά (βελγικός ποιμενικός), ονόματι Drako earned κέρδισε την προσοχή του Τύπου, όταν ο περήφανος ιδιοκτήτης του που εργάζεται στο τμήμα Corrections and Rehabilitation στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι είχε βρει το χιλιοστό λαθραίο κινητό τηλέφωνο στις πολιτειακές φυλακές. Κάποιο από αυτά, τα είχε εντοπίσει μέσα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων -καλά κρυμμένα -, και ένα άλλο μέσα σε ένα βαζάκι με φυστικοβούτυρο.

Αλλά ο Drako είναι μόνο ένας - και ίσως ο πιο διάσημος -, από τα δεκάδες τετράποδα που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ για να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα. Ήδη, τέτοια λαγωνικά χρησιμοποιούνται στις φυλακές του Νιου Τζέρσει, της Πενσιλβάνια, του Μέριλαντ, του Οχάιο, της Βιρτζίνια και της Φλόριντα. Το Τέξας και η Καλιφόρνια, έχουν από 13 τέτοια σκυλιά.
Η κατοχή κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους, θεωρείται παράνομη και κρίνεται από τις αμερικανικές αρχές ως μείζον ζήτημα καθώς οι αξιωματικοί της αστυνομίας τα θεωρούν απειλή γιατί με αυτά οι συμμορίες έχουν την ευκολία να επικοινωνούν με μέλη τους εκτός των τοιχών, να οργανώνουν εγκλήματα και παράνομες πράξεις κ.ο.κ. Ωστόσο, υπάρχουν και απελπισμένοι κρατούμενοι που επιθυμούν τα κινητά προκειμένου να επικοινωνούν με την οικογένειά τους καθώς τα τηλεφωνήματα από χώρο της φυλακής είναι ακριβά.
Όπως γράφει το themarshallproject.org, τα σκυλιά μπορούν άνετα να οσμιστούν και να ξετρυπώσουν ένα κινητό γιατί και αυτά έχουν τη δική τους μυρωδιά. Ο ψυχολόγος Stanley Coren, κάποτε είχε γράψει ότι είχε αφήσει μια συλλογή από κινητά τηλέφωνα σε κούτες για περίπου δέκα ημέρες και όταν τα άνοιξε ανακάλυψε πως "ανέδυε" μια γλυκιά μεταλλική οσμή...".
Ο δημοσιογράφος του πόρταλ, συνομίλησε με τον διοικητή μονάδας καταπολέμισης ναρκωτικών (Pennsylvania Department of Corrections Drug Interdiction Unit), Scott VanGorder ο οποίος έχει εκπαιδεύσει τέτοια σκυλιά και τους χειριστές τους, για μια σειρά από φυλακές στις ΗΠΑ.
"Τα κινητά έχουν τη δική τους οσμή. Προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά, τους βάζουμε να εξοικειωθούν με την μυρωδιά του νιοβικού λιθίου, αφού λίθιο βρίσκεται συνήθως στις μπαταρίες των κινητών", αναφέρει ερωτηθείς για το πώς τα σκυλιά μαθαίνουν να οσμίζονται κινητά. "

«Η ιδέα με το λίθιο, είναι να βρεις το πιο γνήσιο δείγμα που μπορείς να βρεις, όπως δηλαδή γίνεται και στην περίπτωση της εκπαίδευσης των σκυλιών στο να μυρίζουν την κοκαΐνη. Αν εκπαιδεύσω ένα σκύλο να μυρίσει μια κοκαΐνη της πιάτσας, που έχει 'κοπεί' 10-15 φορές, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσω να οσμίζεται συνέχεια διαφορετικά 'δείγματα', αλλά αν έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει την ΄καθαρή' κοκαΐνη, δεν έχει σημασία πόσες φορές έχει νοθευτεί. Αν θέλεις να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου να μυρίζει ντομάτες, πρέπει να του δίνεις αγνές ντομάτες και όχι κέτσαπ», λέει χαρακτηριστικά.
Όσο για το πόσα κινητά τηλέφωνα έχουν εντοπιστεί από τετράποδα, ο ίδιος σημειώνει. "Στις φυλακές της Καλιφόρνια, εντοπίζουν χιλιάδες κάθε χρόνο. «Στην Πενσιλβάνια, βρίσκουμε 40-60 το χρόνο...», συμπληρώνει. 

 πηγή: news.gr