MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για κατάργηση φυλακών υψίστης ασφαλείας

Μετά από διήμερη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ζητήματα τρομοκρατίας, δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Υπέρ όλων των άρθρων και των τροπολογιών τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ «κατά» σε όλα ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και Το Ποτάμι. Το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 3 καθώς και την τροπολογία με τον αριθμό 46. «Παρών» δήλωσε για τα άρθρα 6 και 9 και στην τροπολογία με αριθμό 43. Το ΠΑΣΟΚ τα καταψήφισε όλα πλην της τροπολογίας με αριθμό 46, στην οποία δήλωσε «παρών».
Σημεία έντονης τριβής αναδείχθηκαν οι τροπολογίες που σχετίζονται με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, τις προϋποθέσεις για έκτιση ποινής ισοβιτών με κατ’ οίκον περιορισμό, την κατάργηση του «κουκουλονόμου» και την υποχρεωτική λήψη DNA.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε δεκτή τροπολογία που προβλέπει πως οι επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για τα εγκλήματα στα οποία οι δράστες φορούν κουκούλα («κουκουλονόμος») θα ισχύει μόνο σε περίπτωση ληστείας.
Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε δεκτή μια ακόμα τροπολογία, που πρότειναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία αφορά την υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού.
Όπως είπε ο υπουργός, όταν υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικήματος που επισύρει ποινή τουλάχιστον ενός έτους, τότε τη λήψη DNA διατάζει ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας. Η λήψη πραγματοποιείται σε κρατικό νοσοκομείο και για τις περιπτώσεις που η λήψη υλικού DNA θα χρειάζεται να γίνει από απόκρυφα μέρη του σώματος των υπόπτων, η διαδικασία θα τελείται παρόντος εισαγγελικού λειτουργού.
Αναλυτικά τα άρθρα και οι τροπολογίες
Το άρθρο 1 καταργεί τις φυλακές κράτησης Τύπου Γ΄. Υπέρ τάχθηκαν συνολικά 174 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 75.
Το άρθρο 3 δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης όσων κρατουμένων είναι πάνω από 75 ετών και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη. «Ναι» ψήφισαν 166 βουλευτές, «όχι» 75 ενώ 8 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Το άρθρο 6 δίνει την δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατοίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». «Ναι» ψήφισαν 152, «όχι» 75 ενώ 22 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Μήνυμα με αφορμή το ζήτημα Ξηρού έστειλε νωρίτερα, μέσω Facebook και Twitter, η αμερικανική πρεσβεία.
Το άρθρο 9 αφορά ευεργετικά μέτρα για ανήλικους. «Ναι» ψήφισαν 152, «όχι» 75, «παρών» 22 βουλευτές.
Το άρθρο 12 προβλέπει έκτακτα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών κράτησης. «Ναι» ψήφισαν 152, «όχι» 89 ενώ «παρών» δήλωσαν 8 βουλευτές.
Η τροπολογία με αριθμό 43, προβλέπει δυνατότητα έκτισης ποινής με κατ οίκον περιορισμό, σε όσους συγγενείς προφυλακίστηκαν καθώς είχαν εμπλακεί λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, με καταδικασθέντες για τρομοκρατία. «Ναι» ψήφισαν 152, «όχι» 75 ενώ 22 δήλωσαν «παρών».
Η τροπολογία με αριθμό 46, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπει κατάργηση του «κουκουλονόμου» , πλην της περίπτωσης που γίνεται χρήση κουκούλας σε εγκλήματα ληστείας. «Ναι» ψήφισαν 166, «όχι» 74 ενώ 9 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Πηγή: http://www.skai.gr