MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Διατάσσεται αποφυλάκιση κρατούμενου για χρέη διότι κρατήθηκε στην ίδια πτέρυγα με ποινικούς

Πρωτοποριακή δικαστική απόφαση ανατρέπει τα δεδομένα - Στοπ στη συγκατοίκηση κρατουμένων για χρέη με ποινικούς κατάδικους και υπόδικους

Τομή για το σωφρονιστικό σύστημα και τις «δραματικές» -όπως τις έχει χαρακτηρίσει (και) ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος- συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, αποτελεί δικαστική απόφαση με την οποία, για πρώτη φορά, διατάσσεται η αποφυλάκιση κρατουμένου για χρέη επειδή κρατήθηκε στην ίδια πτέρυγα του Κορυδαλλού με ποινικούς κατάδικους και υπόδικους.

 Με την πρωτοποριακή αυτή απόφαση η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να στοιβάζει στα ίδια κελιά πολίτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους με υπόδικους και καταδικασμένους για εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες, εμπόριο ναρκωτικών, παιδεραστία, εκβιασμούς κ.ά.

Ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία το δικαστήριο, αποφαίνεται ότι οφειλέτες που οδηγούνται στις φυλακές σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων επειδή αδυνατούν να καλύψουν απαιτήσεις δανειστών τους -κάτι που συμβαίνει με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης- «αποτελούν ειδικές κατηγορίες κρατουμένων». Κατά το δικαστήριο «επιβάλλεται να κρατούνται σε χώρο διαφορετικό από εκείνον που κρατούνται οι ποινικοί κατάδικοι ή υπόδικοι». Διαφορετικά, στοιχειοθετείται «προσβολή της προσωπικότητάς τους από τη διαμονή τους με κρατούμενους, που σε αντίθεση με αυτούς, έχουν αναπτύξει εγκληματική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο χώρος των φυλακών όπου θα πρέπει να κρατούνται όσοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν σε οικονομικές υποχρεώσεις τους, θα «πρέπει να είναι κατά τέτοιον τρόπο διαμορφωμένος, ώστε να μην είναι δυνατή η επικοινωνία του προσωποκρατούμενου με ποινικούς κατάδικους και υπόδικους». Και αυτό -όπως επισημαίνεται- «πρωτίστως προς προστασία της προσωπικότητας του προσωποκρατούμενου, η οποία θίγεται από τον συγχρωτισμό του με ποινικούς κρατούμενους, οι λόγοι κράτησης των οποίων αφορούν, σε αντίθεση με τους λόγους της προσωποκράτησης, στον σωφρονισμό τους και στην πρόληψη τέλεσης και νέων αδικημάτων».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
πηγή: www.protothema.gr