MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν γιατί έκαναν σωματικό έλεγχο κατά τη διάρκεια προσαγωγής

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Αναδημοσίεση από το site http://www.efsyn.gr

Με μια σημαντική απόφασή του την Πέμπτη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε ομόφωνα σε τρεις μήνες φυλακή με αναστολή δύο αστυνομικούς που έκαναν σωματικό έλεγχο κατά τη διάρκεια προσαγωγής σε πολίτη, στέλνοντας μήνυμα μη ανοχής απέναντι σε μια παράνομη, αλλά μάλλον συστηματική, πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. που αποτελεί εξευτελισμό.
Το πόσο ενσωματωμένη στην κουλτούρα της αστυνομίας είναι η πρακτική του σωματικού ελέγχου το δείχνει το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου πως είναι νόμιμο δικαίωμα των αστυνομικών να κάνουν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο, προκαλώντας την οργή της προέδρου. Τα όσα απάντησαν οι αστυνομικοί στις ερωτήσεις της έδρας αποκάλυψαν άγνοια και περιφρόνηση του νόμου, τον οποίο εφαρμόζουν αυθαίρετα και καταχρηστικά.

Και ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, η έδρα αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει για εξευτελιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τον αστυνομικό που έδωσε την εντολή για το σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της Πολιτείας της ΓΑΔΑ, όπου έγινε το περιστατικό. Αθώωσε μόνο την αστυνομικό που έκανε το σωματικό έλεγχο, εκτελώντας την εντολή.
Ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα και τις υποχρεώσεις της η αστυνομία προκαλεί η απαξιωτική στάση της πλευράς της υπεράσπισης προς το Συνήγορο του Πολίτη, που έχει δικαιοδοσία να ελέγχει την αστυνομία στο πλαίσιο του ελέγχου της δημόσιας διοίκησης ύστερα από αναφορές πολιτών. Ενώ η πολίτης που δέχτηκε το σωματικό έλεγχο έκανε αναφορά στο Συνήγορο, η αστυνομία δεν απάντησε ποτέ στα επανειλημμένα αιτήματα της ανεξάρτητης αρχής, δείχνοντας άλλη μια φορά περιφρόνηση προς το νόμο.
Η υπόθεση αφορά την Πόπη Μέλιου, μέλος της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Ανοιχτή Πόλη. Το Φεβρουάριο του 2013, κατά τη διάρκεια μιας από τις γνωστές παράνομες μαζικές προσαγωγές πολιτών στα Εξάρχεια, η Π. Μέλιου επιχείρησε να καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας των μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι αστυνομικοί, με καλυμμένα τα πρόσωπα και χωρίς να φέρουν εμφανώς τα διακριτικά τους στοιχεία, ζήτησαν τα στοιχεία της. Η συνέχεια δόθηκε στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της Πολιτείας, όπου μια αστυνομικός την οδήγησε σε δωμάτιο για σωματικό έλεγχο, με την οδηγία «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό». Εκεί την ανάγκασαν να βγάλει τα ρούχα και τα εσώρουχα, και μάλιστα με αντοιχτές τις γρίλιες του παραθύρου που έβλεπε σε κτήριο γραφείων με πολύ κόσμο.