MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Νέοι «κώδικες» (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Ν.Παρασκευόπουλος έτοιμος να ανατρέψει τα δεδομένα

Στα σκαριά είναι τρεις νέοι Κώδικες από το υπουργείο Δικαιοσύνης: Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.  Με αποφάσεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργείο Δικαιοσύνης εκδηλώνει κινητικότητα, προοπτικά και νομοθετικά, καθώς συστήνει επιτροπές για τη σύνταξη σχεδίων νέων Κωδίκων.

Με αυτή την κίνηση, ο υπουργός κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δίνει το προσωπικό στίγμα του, γεγονός που αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, όχι μόνον γιατί αποδομείται πλήρως το έργο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου αλλά και γιατί (πχ. μέσω του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) θα επιχειρηθεί να ικανοποιηθούν μνημονιακές δεσμεύσεις και απαιτήσεις των θεσμών περί επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης, έναντι των οποίων είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων κατά το παρελθόν από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είχε γίνει κόκκινο πανί για τους δικηγόρους, καθώς -όπως τόνιζαν- έθιγε δικαιώματα, μείωνε αμοιβές, δυσχέραινε το έργο τους με ασφυκτικές προθεσμίες και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν τους καταργούσε.
Αναλυτικά, ως προς το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα, το υπουργείο τοποθετεί ως πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο, εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων ενώ ως μέλη, τον κ. Σταύρο Μαντακιοζίδη, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί τιμή, τον κ. Θεόδωρο Τζανάκη, πρόεδρο Εφετών Αθηνών, τον κ. Δημοσθένη Στίγγα, πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, την κυρία Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ, τον κ. Στέφανο Παύλου, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τον κ. Ηλία Αναγνωστόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον κ. Γιώργο Δημήτραινα, καθηγητή στο Δημοκρίτειο και εκπρόσωπο της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, και τον κ. Παναγιώτη – Κοσμά Βασιλακόπουλο, δικηγόρο.
Όσον αφορά την επιτροπή για τη σύνταξη σχεδίου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, χρέη προέδρου θα εκτελεί ο κ. Δημήτρης Κράνης, αρεοπαγίτης, ενώ στη θέση των μελών θα συμμετέχουν ο κ.  Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, εφέτης Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (με αναπληρωτή τον κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, εφέτη), η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η κυρία Λήδα – Μαρία Πίψου, καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ.Παρασκευάς Αρβανιτάκης, καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η κυρία Αναστασία Γιογλή, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων, ο κ.Παναγιώτης Μάζης, δικηγόρο και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικονομολόγων,  και ο κ.Αγγελος Φαφούτης, δικηγόρος (με αναπληρωτή τον κ. Θεμιστοκλή Κλουκίνα, δικηγόρο).
Το σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα επεξεργαστούν από τη θέση του προέδρου ο κ. Νικόλαος Παντελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και από τη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Δημοκρίτειο. Μέλη τοποθετούνται ο κ. Ευάγγελος Κασαλιάς, αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά, εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Νικόλαος Νικολάου,αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, ο κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Γιαννίδης, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Αριστομένης Τζαννετής, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο κ.Αθανάσιος Ζαχαριάδης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, και ο κ.Βασίλειος Δημακόπουλος, δικηγόρος.

Πηγή: tovima.gr