MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Προστασία εργαζομένων σε καταστήματα κράτησης από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου:

Αν και το εμβόλιο της φυματίωσης εφαρμόζεται για περισσότερα από 80 χρόνια, θεωρείται ως το ασταθέστερο εμβόλιο αφού τα ποσοστά προστασίας από την ανάπτυξη της πνευμονικής φυματίωσης είναι 0 έως 80% (μέση προστασία 50%) και 80-95% (μέση προστασία 75%) από την ανάπτυξη κεγχροειδούς φυματίωσης ή φυματιώδους μηνιγγίτιδας (σοβαρές επιπλοκές της φυματίωσης) σε παιδιά.
Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου είναι γενικά 10-15 έτη και επηρεάζεται από το στέλεχος που περιέχει, τη μεθοδολογία παρασκευής του, τη συντήρηση, τη δόση και την τεχνική εφαρμογής του, ενώ η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την επίδραση ποικίλων περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων, όπως την ηλικία, το ανοσολογικό υπόστρωμα, τον επιπολασμό της φυματίωσης και την λοιμογόνο ισχύ των στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στην περιοχή κ.α.
Σε περίπτωση επαφής σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης,  ενδείκνυται απομόνωση του κρατουμένου, η χρήση μάσκας προσώπου μιας χρήσεως και από τον κρατούμενο(για τη μη διασπορά των πτυέλων) κατά την μεταφορά του και από το προσωπικό, καθώς και  χρήση γαντιών μιας χρήσης και διάφορων αντισηπτικών χεριών. Οι χώροι απολυμαίνονται με σκευάσματα όπως: Δίχλωροισοκυανουρικό νάτριο(ταμπλέτα χλωρίου) ή αλδεϋδούχων σκευασμάτων όπως γλυοξάλη, γλουταραλδεύδη. Εναλλακτικά με συμπυκνωμένα σκευάσματα χλωρίου. Προτείνεται τακτικός αερισμός του χώρου όπου φυλάσσεται ο κρατούμενος που νοσεί.

Στα πιο συχνά συμπτώματα της φυματίωσης περιλαμβάνονται:

Επίμονος βήχας που συνεχώς χειροτερεύει και διαρκεί πολλές εβδομάδες

Απώλεια βάρους χωρίς λόγο

Πυρετός και έντονη εφίδρωση τη νύχτα

Γενική και ασυνήθιστη αίσθηση κούρασης και αδιαθεσίας

Αιμόπτυση


Θεραπεία
η φυματίωση θεραπεύεται με ειδικά αντιβιοτικά. Από τη στιγμή που αρχίσει η θεραπεία, θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα μετά από περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Αλλά η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Για την θεραπεία της φυματίωσης είναι εξαιρετικά σημαντική η ολοκλήρωση του κύκλου των αντιβιοτικών. Εάν δεν τελειώσετε τα αντιβιοτικά, η φυματίωση μπορεί να επιστρέψει με μορφή η οποία παρουσιάζει αντίσταση στα συνηθισμένα φάρμακα και είναι πολύ πιο δύσκολη στη θεραπεία. Και μπορεί να μεταδώσετε αυτή την πιο σοβαρή μορφή λοίμωξης στα μέλη της οικογένειάς σας και σε φίλους σας.
Εάν δεν γίνει σωστή θεραπεία, η φυματίωση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

 


ΣΥΡΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σωφρονιστικός υπάλληλος
Πτυχ. Υγιεινολόγος Τ.Ε

Πηγή-βιβλιογραφία:

  • Centers for Disease Control and Prevention - BCG Vaccine.
  • Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ.Πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.92954/08-10-2013) - Αντιφυματικός Εμβολιασμός – Φυματίωση (Δήλωση κρουσμάτων).
  • Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων (2011).
  • www.immunisation.nhs.uk