MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Επεισοδιακή μεταφορά κρατουμένων με πλοίο!

Επεισοδιακή μεταφορά κρατουμένων με πλοίο!
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για στάση κρατουμένων και για απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συρροή, παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου οι Μ. Τ. του Ι., Β. Τ. του Ρ. Σ. Χ. και Μ. Π. του Μ.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Την 9η Φεβρουαρίου 2013, σε δρομολόγιο του πλοίου «Blue Star II» από το λιμάνι του Πειραιά με τελικό προορισμό το λιμάνι της Ρόδου και με ενδιάμεσους σταθμούς τα λιμάνια της Σύρου, της Πάτμου, της Λέρου και της Κω, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής μεταγωγή κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Κω και Ρόδου, προς διεκπεραίωση εκκρεμών ποινικών υποθέσεων.

Μεταξύ των μεταγόμενων κρατουμένων ήταν και οι ανωτέρω τρεις κατηγορούμενοι, ενώ η συνοδευτική τους δύναμη αποτελείτο από τρεις Ειδικούς Φρουρούς της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, με επικεφαλής τον αστυνομικό της ως άνω υπηρεσίας.
Την ίδια ημέρα, περί ώρα 21:30, ο τελευταίος επιχείρησε να χορηγήσει στους μεταγόμένους κατηγορουμένους την φαρμακευτική τους αγωγή, όπως ακριβώς εκείνη οριζόταν από τα φύλλα της φαρμακευτικής αγωγής των καταστημάτων κράτησης, όπου εκρατούντο, πλην όμως ο δεύτερος κατηγορούμενος, αρνήθηκε να λάβει τα καθορισμένα γι αυτόν ηρεμιστικά φάρμακα, δηλαδή ένα χάπι Xanax, καθότι θεωρούσε ότι η δόση αυτή ήταν κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτήν που ελάμβανε ημερησίως, ενώ ακολούθως και ο πρώτος κατηγορούμενος, ζητούσε και εκείνος επίμονα να του χορηγηθεί ηρεμιστικό σκεύασμα, παρόλο που η δική του θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο υγείας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, είχε παύσει ήδη από την 21η Δεκεμβρίου 2012.
Ο επικεφαλής της συνοδευτικής δύναμης αρνήθηκε, ως όφειλε, να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και τους οδήγησε στο χώρο του πλοίου, που προοριζόταν για τους κρατουμένους.
Στη συνέχεια, όμως, και ο τρίτος κατηγορούμενος, άρχισε να ζητεί πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή από αυτήν που προβλεπόταν να λάβει, δηλαδή ένα χάπι Atarax, μισό χάπι Remeron, δύο χάπια Stilnox και δύο χάπια Xanax και κατόπιν άρνησης του επικεφαλής της μεταγωγής οδηγήθηκε και αυτός στο χώρο των κρατουμένων μαζί με τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του.
Ωστόσο, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, οδηγούμενοι  στον παραπάνω  χώρο του  πλοίου,  άρχισαν να φωνάζουν και να επιμένουν να τους χορηγηθεί η ποσότητα των ηρεμιστικών φαρμάκων που επιθυμούσαν, προτρέποντας ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους μεταγόμενους.
Εκείνη τη στιγμή, ο πρώτος κατηγορούμενος πέταξε προς το μέρος δύο αστυνομικών δύο πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με νερό, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι εξακολουθούσαν να απειλούν και να εξυβρίζουν τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι επιβάτες και να δημιουργηθεί αναταραχή στο πλοίο.
Αμέσως, ο επικεφαλής της συνοδευτικής δύναμης ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Σύρου, όπου θα γινόταν αμέσως μετά ο κατάπλους και κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της ανωτέρω νήσου, επιβιβάστηκαν σε αυτό ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ο Διοικητής, καθώς και αστυνομική δύναμη του Τμήματος Ασφαλείας και του Λιμεναρχείου Σύρου.
Κατόπιν διαπραγματεύσεων δε με τους ανωτέρω τρεις κρατουμένους, οι οποίοι συνέχιζαν να φωνάζουν και να ζητούν επίμονα τα χάπια των επόμενων ημερών, αναφέροντας ότι «είναι δικά τους και ότι τα παίρνουν οπότε θέλουν», αποφασίστηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Σύρου, μετά από σχετική επικοινωνία με τον ιατρό του Κέντρου Υγείας Σύρου, να τους χορηγηθεί πρόσθετη ποσότητα ηρεμιστικών σκευασμάτων, και ειδικότερα έως τρία χάπια Xanax στον καθένα, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή του πλου και η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.
Επιπλέον, ο Ύπαρχος του πλοίου παραχώρησε στον επικεφαλής της συνοδευτικής δύναμης των κρατουμένων δύο καμπίνες, προκειμένου   να   απομονωθούν   οι   υποκινητές   του   ανωτέρω επεισοδίου.
Οι τρεις κατηγορούμενοι συνοδεύτηκαν, ακολούθως, από τους υπαλλήλους της μεταγωγής στις ανωτέρω καμπίνες του πλοίου, πλην όμως αρνήθηκαν να εισέλθουν σε αυτές προτού τους χορηγηθεί η φαρμακευτική αγωγή που είχαν απαιτήσει και επιπλέον δημιούργησαν για άλλη μία φορά φασαρία διότι δεν επιθυμούσαν να χωριστούν σε δύο καμπίνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς ότι θα εισέλθουν σε μία καμπίνα «ή όλοι ή κανένας». Προκειμένου δε να υπακούσουν, χορηγήθηκε επιτόπου στον καθένα εκ των τριών από δύο χάπια Xanax και έτσι, αφού ικανοποιήθηκε το αίτημα τους, εισήλθαν σε μία καμπίνα, ενώ η αστυνομική δύναμη που είχε επιβιβαστεί στο πλοίο απεχώρησε και το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Σύρου τελικά την 23:45 με καθυστέρηση λόγω των προπεριγραφόμενων επεισοδίων.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη Σύρο προς τη Ρόδο, περί ώρα 2:00 τα ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου 2013, και ενώ ο πρώτος και ο τρίτος είχαν αποκοιμηθεί, ο δεύτερος, παρουσιάζοντας εμφανώς τάσεις υπερδιέγερσης, άρχισε να ζητεί επίμονα να επιστρέψει στο χώρο όπου βρίσκονταν και οι υπόλοιποι κρατούμενοι, καθώς, όπως ισχυριζόταν, «δεν είχε κανέναν να μιλήσει» και δημιούργησε αναστάτωση εντός της καμπίνας, με αποτέλεσμα να αφυπνίσει τους έτερους συγκατηγορουμένους του, τους οποίους υποκινούσε να προκαλέσουν εκ νέου επεισόδιο, προκειμένου να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο χώρο, όπου βρίσκονταν και οι υπόλοιποι μεταγόμενοι κρατούμενοι.
Μέχρι ώρα 02:30 οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν, όταν ξαφνικά ο δεύτερος και ο τρίτος κατηγορούμενος κατόρθωσαν αυτοδύναμα να εξέλθουν της καμπίνας και άρχισαν να κινούνται μεμονωμένα στο διάδρομο, με σκοπό να επιστρέψουν στο χώρο μαζί με τους υπόλοιπους κρατουμένους.
Τον τρίτο κατηγορούμενο κατόρθωσε να ακινητοποιήσει ειδικός φρουρός, ενώ τον   δεύτερο   ο   επικεφαλής   της   συνοδείας, τον οποίο ο τελευταίος έσπρωξε προκειμένου να διαφύγει, τον έφτυσε στο πρόσωπο τέσσερις φορές και τον εξύβρισε. Μετά την παρέλευση μίας περίπου ώρας οι κρατούμενοι αποκοιμήθηκαν και μέχρι το πρωί, που αφίχθησαν στο λιμάνι της Ρόδου, δεν δημιούργησαν άλλο επεισόδιο μέσα στο πλοίο.

πηγή: dimokratiki.gr