MENU

Αρχική Διάφορα Αλληλογραφία Δελτία Τύπου Φωτογραφίες Ψυχαγωγία

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΝΕΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ - Τρεις μήνες για απέλαση αλλιώς αποφυλάκιση αλλοδαπών κρατουμένων



ΝΕΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ - Τρεις μήνες για απέλαση αλλιώς αποφυλάκιση αλλοδαπών κρατουμένων
Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου σε γνωμοδότησή της (υπ’ αριθ. 1/2015), ερμηνεύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 4322/2015) για τις απελάσεις και επισημαίνει ότι η έκτιση της ποινής αλλοδαπού κρατούμενου δεν μεταφράζεται σε άμεση έξοδό του από τις φυλακές και την απέλασή του.


Αναλυτικότερα, μετά από ερώτημα του προϊσταμένου τής διεύθυνσης των φυλακών Χαλκίδας, η Βασιλική Θεοδώρου αναφέρει ότι σε περίπτωση κατά την οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης, αλλά δεν είναι δυνατή η άμεση εκτέλεσή της ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να παρατείνει την κράτηση του αλλοδαπού, κατ’ αρχάς, μέχρι ένα μήνα.

Όμως, το διάστημα αυτό μπορεί να παρασταθεί εκ νέου μέχρι ακόμη τρεις μήνες σε περίπτωση κατά την οποία ο αλλοδαπός αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά του στοιχεία.

Σε περίπτωση κατά την οποία η απέλαση δεν πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, τότε αναστέλλεται υποχρεωτικά η απέλαση, με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα και απολύεται ο αλλοδαπός με περιοριστικούς όρους, όπως είναι υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, αφαίρεση διαβατηρίου κ.λπ.